Anasayfa | Haber Ara | Foto Galeri | Videolar | Anketler | İletişim |                                                                                      

HABER ARA


Gelişmiş Arama

EN ÇOK OKUNANLAR

YÖRESEL TATLAR

YÖRESEL TATLAR

Kategori  Kategori : YÖRESEL TATLAR
Yorumlar  Yorum Sayısı : 0
Okunma  Okunma : 907
Tarih  Tarih : 20 Kasım 2010, 01:46

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ALIŞVERİŞ İMKANLARI

İl alış-veriş konusunda isteyenlerin aradığını bulabileceği bir imkana sahiptir. Çeşitli alış-veriş merkezleri ve kapalı çarşısıyla, yöre El Sanatlarının satıldığı dükkanlarıyla, verilen diğer hizmetlerle yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir durumdadır. İlde turistik hediye olarak en fazla Orcik, Orcik Şekeri, Dut unu, Çedene kahvesi ve Buzbağı şarabı satılmaktadır.

 HEDİYELİK ÜRÜNLER ve TURİSTİK DEĞERLER 

 Çedene Kahvesi 

Kahve her tarafta bilinir, içilir ama Elazığ’da bu bambaşka bir zevktir. Elazığ ve civarında yetişen bir ağaçtan toplanan “çedene”den özel yöntemlerle yapılır. Bir çok hastalığa iyi gelen çedene kahvesi nefis kokusuyla misafirlere ikram edilen makbul bir içecektir. “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” hele bu çedene kahvesi olursa.

 Ağın Leblebisi 

Çerez sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan Ağın leblebisi yörede en az Çorum leblebisi kadar üne sahiptir. Özel yapımı ve kendine has nefis tadıyla bilinen Ağın leblebisi dosttan dosta gönderilecek güzel bir hediyedir.

 Orcik 

Bağ bozumu sırasında yapılır. Üzümden elde edilen şıranın birçok işleme tabi tutulmasından sonra elde edilen bulamaca, önceden iplere dizilen ceviz içlerinin birkaç kez batırılıp yeterince kurutulmasıyla hazırlanan ve uzun kış gecelerinin değişmez ikramı olarak sunulan orcik, ilimizden dost ve akrabalara gönderilecek en güzel hediyedir. Damak zevkinin tatlı bir yansıması olan bir dolak orcikle bazen Elazığ’ın adı birlikte anılır.

 Orcik Şekeri

Sadece Elazığ’a has olan orcik şekeri, bilinen toz şekerin suda kaynatılarak belli bir kaynama derecesinde özel bir şekilde yapılan işlemler sonunda, katılaşma aşamasına gelen şekerin içerisine ceviz içinin konulması suretiyle elde edilir.

 Dutunu

Elazığ’ın en çok üretilen ve meşhur meyveleri arasında yer alan dut, taze olarak yenildiği gibi kurutularak kışın da yenilir. Kurutulmuş dut taş dibek içerisinde dövülüp içerisine ceviz veya badem içi katılmasıyla elde edilen dutunu nefis bir yiyecektir. Dutunu halkın demirbaş yiyecekleri arasında bulunmaktadır.

 Çilek 

Elazığ’da özellikle merkeze bağlı Kuyulu köyü ve çevresi ile Maden ilçesine bağlı Gezin beldesinde ticari amaçla ve bol miktarda üretilmektedir. Üretilen bu meyve ilin ihtiyacını karşıladığı gibi çevre illere de pazarlanmaktadır. Reçel yapımında da kullanılan ve yılın mayıs ve haziran aylarında üretilen bu meyvenin üretiminin artırılması, tanıtılması, pazarlanması, üreticilerin teşvik edilmesini sağlamak amacıyla 1997 yılında I. Gezin Çilek Şenliği düzenlenmiş ve bu etkinliğin bundan sonra geleneksel hale getirileceği tasarlanmıştır.

Yukarıda sayılan ve Elazığ’ın ismiyle özdeşleşen ürünlerin yanı sıra, çevre köylerimizde kiraz; Mollakendi beldesinde Kavun, Akçakiraz (Perçenç) beldesinde dut; Kızılay (Kesrik) mahallesinde lahana gibi ürünlerde önemli ölçüde yetiştirilmektedir.

Öküzgözü Üzümü ve Buzbağ Şarabı

Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla çeşitte ve kalitede üzüm yetiştiren şehridir. Yetiştirilen üzümler, cins ve kalite bakımından çok çeşitlilik arz eder. Yöre insanı çok sayıdaki üzüm çeşidini değişik isimlerle adlandırmıştır.

İlin önemli ürünleri arasında bulunan üzüm üretimi son derece gelişmiş olup, özellikle yörede yetiştirilen Elazığ bağlarının hem göze hem de damağa hitap eden öküzgözü ve boğazkere üzümlerinden yapılan BUZBAĞI ŞARABI Avrupa ve iç pazarda büyük bir beğeni toplamış ve düzenlenen yarışmalarda hemen hemen her yıl altın ve gümüş madalyalar ile ödüllendirilmiştir. İl ekonomisine önemli katkı sağlayan Şarap Fabrikası 1996 yılında çeşitli değişiklikler yapılarak yeniden düzenlenmiş ve bu yeniden yapılanma, şarabın ihraç ürünleri içerisindeki yerini geliştirmiştir.


 Peynir

Hayvansal ürünler içerisinde Türk halk mutfağının en önemli ürünü olan peynir, Elazığ mutfağının da vazgeçilmez ürünüdür. Gerek geleneksel yapım tekniği, gerekse üretimi, pazarlanması ve tüketimiyle ilin önde gelen ürünleri arasında yer almaktadır.

İlde daha çok Şavak peyniri olarak tanınan, Elazığ ve Tunceli çevresinde yaşayan yerleşik Türkmenler ile yayla köylülerinin yaz aylarında yaylalarda ürettiği peynirler; taze peynir, salamura peynir ve tulum peyniri olarak adlandırılmaktadır.

Elazığ kahvaltı sofralarını süsleyen, zenginleştiren salamura peynirler, aynı zamanda taşralı dostların hemşehrilerine en kıymetli hediyesidir. Taze peynirin, Elazığ’ın kendine has geleneksel yemeği olan “peynirli ekmek” yapımındaki payını da unutmamak gerekir.

.ELAZIĞ 98 İL YILLIĞI

 

Aşağıdaki formu doldurak Yorum Yapabilirsiniz

YÖRESEL TATLAR

En Çok Okunan Haberler

ANKET

Kampanyamızı Nasıl Buldunuz





Tüm Anketler

Tüm Hakları Marmara Elazığlılar Derneği'ne Aittir. Acıbadem Caddesi Gayretli Sokak Demirciler Apt No:20/2 Daire 8 Acıbadem-Üsküdar/ İstanbul (E-5 Karayolu Üzeri Acıbadem) 0216 34 000 23
RSS Kaynağı